Livet med maveproblemer

Hvordan gik din date i fredags?
Var han sød?
Skal I ses igen?
Har du været på toilettet i dag?

Nej, vel? Prutter og lort passer ikke rigtigt ind på listen over foretrukne samtaleemner til en aften ude med veninderne eller over en ellers velsmagende kop kaffe. Undersøgelser har vist, at maveproblemer er det emne, vi allernødigst vil tale med andre om, og det er tankevækkende, fordi helt op mod hver fjerde dansker har haft problemer med fordøjelsen i form af forstoppelse, irriteret tyktarm eller diarré. Men kun halvdelen af de ramte danskere tør tale med andre om maveproblemerne. Resten lider i stilhed.

 

Mavesmerter – bliver hjemme

Mange synes, det er pinligt, når de ikke har kontrol over luft og afføring, og derfor aflyser de aftaler og holder sig hjemme. Nogle undgår caféturen med veninderne, dropper en gåtur i skoven, hvor der er langt til toilettet, eller aflyser et smut i biografen på ’en af de dage’, hvor maven er udspilet af ophobet luft, der måske slipper ud. Men er problemerne langvarige og måske ligefrem kroniske, så kan maveproblemerne sætte gang i en negativ spiral, hvor isolation og ensomhed bliver ens bedste venner i stedet for de sjove veninder. Og så skal man være opmærksom.

”Problemer med maven kan udvikle sig til et stort problem, især for de kvinder, der ender med at isolere sig. Og det er ikke kun, fordi det er pinligt at slippe en lidt for larmende, ildelugtende vind det forkerte sted. Det er også, fordi de her kvinder har rigtig ondt. Deres kroppe kan være så påvirkede af smerten, at de føler sig trætte, energiforladte og overmandet af en uoverskuelig tunghed”, fortæller Søs Wollesen, der er læge og forfatteren bag bogen Sund mave – sådan! Hun understreger, at det ikke kun er de sociale relationer, maveproblemerne kan gå ud over.

Kan ikke passe arbejdet

Tanken om larmende tarme eller en ildelugtende prut kan være så angstprovokerende for nogen, at de melder sig syge fra arbejde de dage, hvor problemerne er værst. Det gælder især, hvis man sidder i et tætpakket kontorfællesskab, er i et job med mange én-til-én-møder eller arbejder med mennesker. Her kan det være en udfordring at have problemer med maven.

”Det kan blive til rigtig mange sygedage, hvis man for eksempel døjer med smerter på grund af forstoppelse. Når det er rigtig slemt, kan det være vanskeligt at gå, stå og sidde, og man kan altså have det rigtig dårligt. Så kan det blive en negativ spiral, hvor man bliver stresset over sit fravær, og stressen gør så problemerne værre. Så bliver det en ond spiral,” uddyber Søs Wollesen og opfordrer til, at man ikke lever i stilhed med problemerne, men starter med at gå til lægen, så der kan blive lagt en plan for at komme problemet til livs.

Man kan også indvie sin nærmeste chef i problemet, så man sammen kan finde en mere holdbar løsning. Måske kan man arbejde hjemme eller flytte rundt på møder de dage, hvor man har det værst.

 

Mavesmerter og sex

Men fordøjelsesproblemer sætter ikke kun en kæp i hjulet for arbejdsliv og sociale aktiviteter. Også sexlivet bliver ramt, når maven slår knuder. Mange undgår intimitet og nærhed, når maven er udspilet eller gør ondt. Det kan være svært for en partner at forstå hvorfor, hvis man ikke har involveret dem i problemerne. Og det er der mange, der undlader, siger Søs Wollesen:

”Det hæmmer sexlivet rigtig meget, når man har luft i tarmene. Når det drejer sig om dobbeltsengen, så vil man gerne fremstå lækker og indbydende, og så passer det dårligt, at der kan slippe luft ud, når man mindst venter det. Det er tabubelagt, og mange har rigtig svært ved at tale om det. Selv med mig, som er deres læge.”

Afføring er nemlig noget meget intimt. Faktisk vil mange hellere tale  om alkoholproblemer eller ensomhed, end at fortælle om vores maveproblemer. Årsagen er, ifølge nogle eksperter, at afføring er et restprodukt, som kroppen helst bare skal af med. Og så lugter det. Begge dele noget mange ikke har lyst til at bringe med ind i en intim situation, hvor man helst skulle fremstå tiltrækkende og uimodståelig.

 

Bryd tabuet – se min mave

Det er vigtigt at tale med nogen om sine problemer med fordøjelsen. Først og fremmest vil det få familie, partner og omgangskreds til at forstå, at man ikke melder afbud til fødselsdagen eller dropper turen med veninderne, fordi man ikke har lyst, men fordi man simpelthen ikke kan. Også Søs Wollesen mener, man skal tale om sine maveproblemer:

”Man behøver ikke ’leve med det’, og man skal ikke ’bare finde sig i det’. Man skal tale med lægen – og med hinanden om det, fordi mange har udfordringer med det, og fordi det rent faktisk er muligt at ændre på det”, er hendes opfordring hun til kvinderne.

”Hvis flere talte med lægen om det, så ville flere læger og eksperter se, at problemet er større, end det umiddelbart ser ud til. Og så vil flere nok gå ind i det og forsøge at finde en løsning.”

Læs mere:

Her er de typiske maveproblemer

Test din viden om forstoppelse

Fakta og myter om kost og maveproblemer