Bedre fordøjelse med faste rutiner

 

Hjælper det på fordøjelsen, at man har faste rutiner for måltidet?

Ja!

Skab ro under måltidet
Mange snupper lige en håndmad, mens de sender en mail eller er på vej ud af døren. Og måske snupper de også frokosten hen over et møde, hvor de koncentrerer sig om alt andet end at spise. Men faktisk er det vigtigt, at vi har ro på både krop og hjerne under måltidet.

Det autonome nervesystem er den del af nervesystemet, der kontrollerer indvolde og kroppens basale funktioner. Når man holder sig i ro under måltidet, slapper man af i musklerne, og så vil den ene del af det autoimmune nervesystem øge blodgennemstrømningen til mave-tarm-regionen. Det giver en bedre fordøjelse. Bevæger man sig derimod rundt, mens man spiser, så øges blodgennemstrømningen til musklerne i stedet for til mavesæk og tarm. Det vil sige, at den anden del af det autonome nervesystem vil være i aktion. Og det giver mindre ro til at fordøje maden.

Lav mad til øjnene
De fleste kender fornemmelsen af, at tænderne løber i vand ved synet og duften af ens yndlingsret. Og faktisk sender både syns- og lugtesans signaler til tarmen om, at der skal gang i fordøjelsen. Derfor skal man huske at lave mad til øjnene. Jo flottere anrettet desto mere indbydende bliver maden, og jo mere er der sat gang i fordøjelsesprocesserne inden den første bid.

Faste rutiner forbereder tarmen
Det bedste forebyggende råd til en bedre fordøjelse er, at man ikke tager den for givet, hvis man først har problemer. Etablér rutinerne og husk dem!

Når man spiser på faste tidspunkter i løbet af dagen, virker det faktisk både forebyggende og behandlende på dårlig fordøjelse.

Jeg møder tit patienter, som ikke har faste rutiner for hverken toiletbesøg eller måltider. Dem råder jeg til at spise morgenmad på et bestemt tidspunkt, og så gå på toilettet lidt tid derefter. Ofte sker der så ikke rigtigt noget i starten, men efter noget tid har kroppen vænnet sig til en særlig rytme – og så følger afføringsmønstret også med. Et fast tidspunkt for måltid og toiletbesøg lærer tarmen, hvornår den skal arbejde, og hvornår den skal slappe af.

 

Læs mere:

Kan stress give maveproblemer?

Hjælper motion på maveproblemer?

Hvilke madvarer hjælper på fordøjelsen – og hvilke skal man holde sig fra?